Repair consultancy (Dutch)

 

Repair consultancy

Als repair consultant kijk ik naar wat er binnen een bedrijf verbeterd kan worden als het gaat om duurzame efficiëncy.

Zijn gebruiksvoorwerpen / gereedschappen en materialen echt aan vervanging toe of kunnen ze ook gerepareerd worden?

Als repair consultant maak ik de mensen werkzaam binnen een bedrijf bewust van de materialen waarmee ze werken en leer ik ze om daar zorgvuldig mee om te gaan.

Ik doe dat in workshops waarbij ik uitga van de Japanse Kintsugi filosofie - een methode waarbij scherven met behulp van goudlijm aan elkaar worden gezet. De waarde die dat toevoegt aan het voorwerp heet 'de waarde van de imperfectie' en benadrukt het doorleefde karakter van voorwerpen nadat ze gerepareerd zijn.

In de workshop maak ik werknemers via deze filosofie bewust van de waarde van de gebruiksvoorwerpen waar zij dagelijks mee werken. Het respect voor die voorwerpen groeit en werknemers zullen daardoor zorgvuldiger omgaan met materialen. Dat bespaart veel onnodig afval en onnodige vervanging.

In de workshop wordt duidelijk dat duurzaam ook efficiënt kan zijn. 

Tevens stimuleert de workshop creativiteit en bewustwording van de werknemers.

Hoe?

Door tijdens de workshop samen met de repair consultant onnodige verspilling te signaleren en daar oplossingen voor te bedenken.

Ook bevordert het de teambuilding.

Hoe?

Omdat tijdens de workshop spontane gesprekken ontstaan over wat er mis is en hoe het beter kan!

Het samen iets repareren maakt gedachten vrijer en heeft een positieve invloed op spontane creatieve processen en impulsen die van blijvende waarde zijn voor de onderneming als geheel.

Case:

Elke branche heeft specifieke issues als het gaat om afval en verspilling. De repair consultant benoemt de zwakke schakels en geeft verbeterpunten aan als het gaat om hergebruik.

In de hospitality branche bleek bijvoorbeeld dat:

- Glazen snel beschadigen in de vaatwasser.

Oplossing : een gouden traan waar ooit het splintertje van het glas was gesprongen.

Een even elegante als nuttige oplossing van het probleem met een glas dat opeens een unieke meerwaarde kreeg.

- Onderzetters niet meer weggooien maar mensen in verzorgingshuizen vragen om wasbare onderzetters te haken.

Een meerwaarde voor de branche en een mooie connectie met mensen in verzorgingshuizen die zo op een plezierige manier met jonge mensen (de bartenders) in contact komen. En vice versa.

- We organiseerden een competitie voor bartenders om aan de hand van (glas)scherven een nieuw cocktailglas te creëren. Behalve een creatieve uitdaging voor deze bartenders was het ook een mooie gelegenheid voor drankmerken om via sponsoring van dit event hun eigen merknaam te promoten. Iets wat op productniveau via social media steeds lastiger wordt vanwege de ban op reclame voor acoholhoudende dranken.

Dankzij de competitie konden merken zich op een vernieuwende (0.0%) wijze aan een innovatieve doelgroep presenteren.

Januari 2021